Sivut

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Pamporovo

Peshterasta 2-3 tunnin ajomatkan päästä löytyy neljä bulgarian suurimmista  laskettelukeskusta. Borovets ja Vitosha oli jo nähty ja paikallisten mielestä Bansko on jo rahastusta, niinpä suuntasimme Pamporovoon. Matka sinne kulki Plovdivin kautta Asenovgradin linnoituksen vierestä ja Bachkovon luostarin kautta. Lumitilanne jännitti etukäteen, mutta lopulta korkeuden kasvaessa, tuli sitäkin aivan riittämiin vastaan. 


Lumilautaan on tullut ensimmäistä kertaa tartuttua jo 15 vuotta sitten, mutta viimeisinä vuosina on ollut jo saavutus käydä kerran talvessa mäessä. Nyt sitä riemua sai sitten kerralla kylläkseen. Puolilta päivin mäkeen ja hissin sulkemiseen asti laskemista. Taito ei ollut mihinkään kadonnut, mutta hyppyrit eivät enää jostain syystä vedä niin paljon puoleensa. Mutta erään kuru-rinteen reunalle oli tuulen tuivertama muodostunut oikea kunnon puuterikinos. Puuterilumella lumilautailun perusteet heittävät kuperkeikkaa. Normaalimäessä takajalka työntää käännökseen ja jollei etujalka muista nostaa kanttia, sen huomaa pian kaatumisen jälkeisinä mustelmina. Puuterilla takajalka jääkin pitämään vain painoa takana ja etujalka kääntää kevyesti, ja kantin saa melkein unohtaa. Yhtäkkinen vapaus saa lautailijan melkein lentämään. Tätä riemua tarjosi Pamporovo.


Matkalla oli mukana ystäväperhe ja varsinaisen laskemispäivän aamu meni junnumäessä. Poika sai ensimmäistä kertaa kokeilla laskettelusuksia jalkaansa. Tunnin verran perusasioita opeteltiin. Ensimmäisenä oikea kaatuminen. Lapselta se käy luonnollisen helposti, kun ei tarvitse korkealta tippua. Sitten opeteltiin suksien päällä seisomista eli suoraan menemistä, sekä auraamista ja pysähtymistä. Vuokraamosta otimme aikuisten sauvat, joiden remmit pujotettiin kainaloihin saakka ja näin turvallinen ohjaus takaapäin oli taattu. Lastenrinteen alla, vaikkakin pitkähkön tasaisen jälkeen, oli aitaamaton jyrkänne, joten syöksylaskuille ei jätetty edes mahdollisuutta. Lastenrinteen toisesta reunasta oli tuulessa paljastunut jäinen rinne. Kun sieltä kerran menimme, kysyi poika: isi kuuluuko jäisellä rinteellä laskeminen perusasioihin?


Muuten hienoa reissua lannisti mahatauti, joka tulikin koko lopulta koko porukalle. Näin kaikki matkalla olleet kohteet jäivät näkemättä ja pelkästään kotiin pääseminen oli suuri saavutus. Mukava oli reissu ja kiva oli saada kosketusta lumeen ja lumilautaan.


3 kommenttia:

  1. Mahataudille geçmiş olsun! Odotan joskus uutisia pastorin synttäristä. Juhliiko srk pastorinsa kanssa millään lailla? Siunausta ja terveyttä koko Haverisen poppoolle
    toiv. kaijjaanilainen

    VastaaPoista
  2. On se Bulgaria mukava maa, kun kaikkea löytyy mitä tarvitsee. Paitsi paikallisille töitä:(. Minäkin kuulisin ja näkisin mielelläni, että miten pastoria juhlittiin. Tuliko onnitteluita? Anne

    VastaaPoista
  3. Mahatautia lukuunottamatta aivan upea juttu! Riemua elämäänne!

    VastaaPoista